Take care of your baby!

Met de grootst mogelijke zorg en liefde is je ukelele gemaakt, door echte vakmensen. Je uke is gemaakt van hout, massief of gelamineerd. Een natuurlijk materiaal dat wat zorg en aandacht nodig heeft zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van je instrument. Met de volgende tips, adviezen en een dosis gezond verstand gaat dat helemaal lukken.

We gaan in eerste instantie uit van het principe dat waar jij je goed voelt, je uke zich ook goed voelt. Dus neem ‘m vooral overal mee naar toe en hang ‘m thuis op om ‘m te bewonderen en vaak en veel op te pakken en om op te spelen.

Maar jij bent niet van hout. En jij hangt niet dagenlang op dezelde plek. Alhoewel die stoel waar je nu al te lang op zit (…missschien ook af en toe eens staand werken. kijk eens naar de upstaa…) maar het gaat nu om je uke.

Droogte

Je uke kan best wat zon hebben. Niet urenlang in de volle zon en niet in een auto waar de temperatuur kan oplopen tot kokendheet (wil jij ook niet in zitten). En niet te dicht bij de verwarming. Je uke kan ook best tegen wat kou. Maar. Waar hout niet goed tegen kan is vocht en droogte. Bij vocht gaat hout uitzetten en bij droogte gaat hout krimpen. Nu is het niet te vaak te vochtig in Nederlandse huizen maar in de winter, als je de kachel lekker opstookt is het al snel te droog. Je kunt een bakje water op de verwarming zetten. Je kunt je uke een plant geven, die je regelmatig water geeft en die daarmee vocht aan de ruimte afgeeft. Je kunt met een hygrometer – klinkt ingewikkelder dan het is, kun je voor nog geen tientje kopen bij bijvoorbeeld Bol– in je huis zetten om de luchtvochtigheid te meten en aan te kunnen passen. Een goede luchtvochtigheid voor zowel jezelf als je uke is tussen de 45% en 55%. Als je huis te vochtig is pas het dan aan met bijvoorbeeld een vochtvreter, maak het wat warmer en als het niet lukt bewaar je uke dan op een andere plek. Is het te droog dan kun je ook zorgen dat alleen je ukelele er geen last van heeft door een humidifier in het klankgat te plaatsen.

Temperatuurverschillen

Waar je misschien helemaal niet bewust van bent en daarom noemen we het hier, zijn temperatuurverschillen. Bijvoorbeeld een ukelele die (binnen) tegen een buitenmuur hangt. Zijn rug wordt dan koud en zijn voorkant lekker warm. Dat gaat niet goed. Pas ook op als je in de winter op stap gaat met je uke. Gaat –ie van een warm huis de vrieskou in en weer in een warm huis, laat ‘m dan even rustig acclimatiseren in zijn tas voordat je ‘m eruit haalt. In extreme weerssituaties kun je er altijd voor kiezen je uke een tijdje in zijn tas te bewaren. Als je ‘m er maar vaak genoeg uithaalt om er lekker op te spelen.

Op reis met je uke

Omdat de uke zo handzaam is, neem je ‘m natuurlijk overal mee naartoe. We raden je aan een goede (en mooie!) tas te kopen om je uke te beschermen. Zelfs in een tas of koffer is je uke kwetsbaar en ga je voorzichtig met ‘m om.

Als je ‘m meeneemt op je roadtrip waar dan ook naartoe, hou dan in de gaten dat het niet zomaar een stuk bagage is. Plaats je uke in de koffer/tas op de achterbank en niet in de kofferbak omdat de temperatuur daar heel erg uiteen kan lopen. Probeer de bovenstaande adviezen qua temperatuur en luchtvochtigheid zoveel mogelijk in gedachten te houden om je instrument tijdens reizen te beschermen.

Als je het vliegtuig neemt, zorg dan dat je je uke als handbagage meeneemt. Plaats ‘m als het even kan tussen je benen tijdens de vlucht. De grotere luchtvaartmaatschappijen zullen geen probleem maken van een instrument als extra stuk handbagage, maar bij prijsvechters kan het voorkomen dat je extra kosten moet betalen. Zorg ervoor dat je uke nooit wordt ingecheckt als ruimbagage, in het bagageruim heerst een andere druk dan in de cabine, wat slecht is voor je uke. En als je ooit hebt gezien hoe bagage in- en uit het toestel wordt gesmeten weet je genoeg. En let op bij het plaatsen van je uke in de overhead lockers dat er geen zware bagage tegenaan wordt gegooid en je uke beschadigt.

 

 

 

Schoonmaken en voeden met olie

 

Je kunt je uke schoonmaken en mooi houden door een keer in de zoveel tijd de snaren los te draaien, langs te hals te leggen en in de richting van de fretjes je fretboard schoon te maken. Met wat lemon oil en een schone doek. Als je fretboard weer schoon is, wrijf je je hele (niet high gloss afgelakte) uke in met de olie om ‘m weer te doen stralen. De olie voedt het hout en beschermt je uke bovendien.

Nieuwe snaren

 

Een beetje afhankelijk van hoe vaak je speelt zul je om de zoveel tijd de snaren moeten vervangen van je uke, of zodra er een knapt natuurlijk. Snaren zijn een kwestie van persoonlijke smaak qua klank en kwaliteit. Zelf zijn wij fan van Aquila snaren. die we standaard in huis hebben. Als je je snaren gaat vervangen is dat ook een mooi moment om hem lekker in de olie te zetten.

Uke dokter

Indien er ondanks je goede zorgen toch iets met je uke aan de hand is laat er dan altijd een specialist naar kijken. Zelf werken we graag samen met onze all time favourite uke-dokter en gitaarspecialist Paul Lenders in De Rijp (nh) bij wie je uke in heel goede handen is. Hij kent ons, onze ukeleles en wij kennen hem. Als Paul vermoedt dat je uke een fabricagefout heeft dan zal hij zowel jou als ons waarschuwen en lossen we het samen op.

Garantie

We gaan er van uit dat je goed voor je instrument zorgt, dan kun je een leven lang plezier hebben van je instrument. Mocht er onverhoopt toch iets aan de hand zijn, heb je 2 jaar garantie op jouw instrument op fabricagefouten. Indien er iets mis is met je uke, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op: info@uked.nl

we're here to get you uked.

high end ukes • webshop • workshop • inspiration • anything to get you hooked to the uke!

copyrights Uked 2022| Alles over jouw privacy