Selecteer een pagina

magic mantras volume 2

Welkom bij onze workshop Magic Mantras Volume 2. We hebben een aantal prachtige mantra’s uitgezocht en voor de ukelele bewerkt op een manier dat de beginner ze snel kan spelen en ze boeiend genoeg zijn voor de gevorderde speler. Je spel als hartslag en klankkleur onder de melodie van de zang. Met deze basis kun je jezelf begeleiden en nodig je je groep uit om met je mee te zingen. De ukelele is toegankelijker dan het harmonium en neemt een bepaalde lichtheid met zich mee waardoor het mantra zingen makkelijk een onderdeel van je dagelijkse yoga, mindfulness of meditatie beoefening kan worden.

Bovendien geven de akkoorden houvast aan de zang waardoor meerstemmig zingen voor sommigen die daar moeite mee hebben makkelijker wordt. Het is een instrument dat je tegen je buik draagt waardoor je je nog meer verbind met de muziek.

We hebben ons best gedaan om volume 2 net zo aantrekkelijk te maken als volume 1. Met ingetogen mantra’s en uitbundige, met mantras die energie opwekken en mantras die verdiepen. Met wereldmuziek en uit verschillende yoga stromingen. Zodat het eigenlijk onmogelijk is om te kiezen 🙂

Hieronder vind je 12 mantra’s en de Aum stemoefening met daarbij de bladmuziek die je kunt downloaden en printen. Onderaan de pagina vind je algemene instructies voor strums en tokkel patronen. Elke mantra speelt Liselotte met een simpele zangstrum, een minder eenvoudige strum en de meeste ook met een tokkelpatroon. Wanneer strum je en wanneer tokkel je? Als regel kun je aanhouden dat als je wilt dat mensen meezingen en spelen je beter simpel kunt strummen, dat geeft namelijk houvast en is uitnodigend. Tokkelen klinkt heel mooi en fijn waardoor mensen het makkelijker vinden om te luisteren dan om mee te doen. Dus strummen als je samen speelt en zingt, tokkelen als je voor iemand speelt en zingt. Afwisselen is altijd mooi.

In de video’s tellen we niet af maar geven je de tijd om de maat te voelen en in je eigen tempo aan te sluiten. Zo doen we dat ook bij onze live workshops en zo raden we je het ook aan om dat met je eigen groepen te doen.

warming up

Aum mantra

Aum, de oerklank waaruit alles is ontstaan, de bron, de schepping, het universum. Door het zingen van de aum op een en dezelfde toonhoogte, kom je direct in verbinding met jezelf en met de groep. Je warmt je stem op, waardoor deze zich verder opent en des te langer je ‘m zingt, des te langer je ‘m kunt laten klinken. Iedereen valt in op zijn eigen moment, zodat er een klanktapijt van aums ontstaat en alle aums door elkaar klinken mooi en lang. Zorg wel dat je in hetzelfde ritme strumt.

Tip: probeer tijdens het zingen van de aum in gedachten in te ademen, en energie tot je te nemen, zo kun je de aum langer laten klinken. Zorg voor een rechte rug en laat ‘m van onder uit je bekken omhoog komen en probeer je kin naar je borst te brengen, een beetje alsof je gaapt, zodat je keel zich opent. Probeer ‘m altijd in verbinding met de bron uit te spreken, waarmee je je moeiteloos verbind met jezelf en je omgeving en ook moeitelozer kunt zingen.

12 magic mantras

1. Aad guray – Snatam Kaur/Deva Premal, simplified by Uked
 
2. Agua de estrellas – Shimsai, simplified by Uked
 
3. I am light – India Arie, simplified by Uked
 
4. Jai Gurudev – Lyrics Krishna Das, melody by Uked 
 
5. Lean on me – Unknown
 
6. Moola mantra – Deva Premal, simplified by Uked
7. Om namah shivaya – Uked original
 
8. Om tare tuttare – Deva Premal
 
9. Radhe Govindha – Ed & Amber, simplified by Uked
 
10. Wahe guru mantra – Uked original
 
11. Twameva – Sudha & Maneesh de Moord, simplified by Uked
 
12. Adi mantra – Siri Arti, simplified by Uked

enjoy!

1. Aad guray mantra

Mantra uit de kundalini traditie waarmee je je goeroe eert. Je goeroe of guru is diegene of datgene dat je van het donker (gu) naar het licht (ru) brengt. Deze mantra is heel vaak uitgevoerd door veel verschillende artiesten maar wij hebben hier de versie zoals je ‘m kent van Snatam Kaur en Deva Premal gebruikt. In de video speel ik ‘m met de island strum en de eenvoudige zangstrum. Mocht je willen tokkelen, speel dan op elke tel (van de vierkwartsmaat) de 3-2-1 tokkel. 

Tip: de laatste ‘siri guru’ zing je terwijl je nog bezig bent met het A-akkoord van de vorige zin.

Download hier de bladmuziek van de Aad Guray Nameh mantra

 

2. Agua de estrellas

Een ode aan het water, het water van Pachamama zoals ze Moeder Aarde zo mooi noemen in Latijns-Amerika. Een rainbow song met een prachtige betekenis. Als het niet meteen lukt in het Spaans, kun je het altijd in het Engels proberen 😉

In your infinite eyes of water
the stars are bathing, mother

water of light, water of stars
Pachamama you come from heaven

Cleanse, cleanse, cleanse the heart, brilliant water
Heal, heal, heal the heart, blessed water
Calm, calm, calm the heart, water from heaven, mother

3. I am light

De lievelingsmantra van Barbara, die me altijd vraagt om ‘m te spelen om er dan met een zucht van ontspanning van te genieten. De melodie is prachtig, maar de tekst nog mooier. Over dat je niet je gedachtes bent. Of je huidskleur. Of wat je familie ooit heeft gedaan. I am light. You are light. We all are.

Tip: Bij het overgaan van de ene naar de andere regel, begin je eigenlijk al met het zingen op de laatste tel.

4.  Jai gurudev mantra

Het is Paaszondag en op facebook komt er een post voorbij; een illustratie van Jezus met eronder de songtekst van Krishna Dass’ ‘By your grace’. Bij het lezen van de tekst en het zien van de afbeelding van Jezus druppelt er meteen een zachte melodie bij me binnen. Gauw pak ik een uke van de muur en breng ik het samen. Zo ontstond deze mantra, een stuk lichtvoetiger dan het wat zwaardere origineel van Krishna Das zelf, maar dat heeft natuurlijk ook alles te maken met het karakter van de uke zelf 😀 Dankjewel Daniëlle Van ‘t Schip-Oonk voor je post waardoor deze mantra kon ontstaan (Daniëlle zingt ook heel mooie mantra’s, luister maar op Spotify) Dankjewel ook Krishna Dass en dankjewel lieve heer. Jai jai jai gurudev!

5. Lean on me lullaby

Plots zat Blanche die kort daarvoor de mantra intensive had gedaan bij ons, in het ziekenhuis met haar oudste dochter die haar voet had gebroken. Terwijl ze zaten te wachten op de Spoedeisende hulp begon ze zacht ‘lean on me’ voor haar dochter te zingen. Even schoot het door haar hoofd ‘daar zit je als 13-jarige natuurlijk helemaal niet op te wachten’, maar haar hart bleef zingen en ze zag haar dochter er rustiger van worden. Geen wonder, want deze lullaby maakt alles zachter. Toen Janina ‘m samen met ons zong op Ecolonie, sprongen de tranen in onze ogen. Want ook al zijn we dan groot, soms is het nog best fijn om gewiegd en getroost te worden met zo’n lief lied als dit. Dus gebruik ‘m vooral voor anderen die het nodig hebben, voor je oma, opa, je liefje, je kinderen, maar vooral, vooral ook voor jezelf.

6. Moola mantra

In India in de ashram van de de Oneness University zongen we de moola mantra meerdere keren op een dag en nog steeds zing ik ‘m regelmatig. Lot draagt de mantra in haar hart en hij mocht dan ook niet ontbreken. Deze mantra, net als al die andere mantra’s, wordt al eeuwenlang gezongen waardoor er een heel sterke kracht vanuit gaat. Het is als het roepen van iemands naam, waarna die persoon dan naar je toe komt. Zo werkt dat ook met mantra’s. Zing ‘m vanuit je gevoel, vanuit je hart en daar waar je om vraagt zal naar je toe komen. De moola mantra beschermt en behoedt je.

Tip: Als deze versie van Deva Premal te laag is voor jouw stem, gebruik dan een capo op de eerste of tweede fret of stem je uke een halve toon hoger naar G#, C#, F, A# of een hele toon hoger naar A, D, F#, B.

7.  Om namah shivaya mantra

Kippenvel kreeg ik toen ik deze mantra voor het eerst hoorde. Het was in the YogaBarn in Ubud op Bali waar ik in alle vroegte op mijn fiets naartoe was gegaan om yoga te doen. Tot dan toe had ik nooit iets gedaan met mantra’s, en tijdens mijn yoga opleiding was het eigenlijk de kunst zo stil mogelijk te zijn. Wat heerlijk is he, begrijp me niet verkeerd. Maar jeetje hé toen de yogadocente daar in Ubud deze mantra reciteerde, kreeg ik dus overal kippenvel en daar precies op dat moment, temidden van de groene rijstvelden in de Balinese ochtendzon is mijn liefde voor mantra’s ontstaan.

Deze versie is een echte Uked original en de allereerste van de hele reeks die volgde. Speel ‘m eenvoudig met de zangstrum waarbij je op elke tel van de vierkwartsmaat neerwaarts strumt, en wil je wat variatie en een uitgebreidere strum, dan speel je op de 2e en 4e tel een ONO zolang je de neer maar precies op de tel zelf speelt met een op ervoor en een op erna. Dus gedurende 1 maat of elke 4 tellen speel je dan N-ONO-N-ONO.

8. Om tare mantra

Een mantra uit het Tibetaanse boeddhisme waarmee we de Groene Tara eren, de boeddhistische godin en vrouwelijke bodhisattva voor mededogen, wijsheid en innerlijke kracht. En de beschermelinge van vrouwen. Tara betekent ook letterlijk ‘redster’ en het verhaal gaat dat als je Tara aanroept, ze onmiddellijk naar je toe komt om je te helpen. Speel deze mantra als je je angstig voelt en je zult je snel weer rustiger voelen.

9. Radhe govindha mantra

‘Na al die rustige mantra’s heb ik eigenlijk ontzettend zin om even te hardrocken’ zei Ronald. Dat kennen we maar al te goed. Uiteindelijk moet alles in balans zijn, dus hier een mantra waarmee je even lekker los kunt gaan en die de energie omhoog brengt. Een leuke upbeat version van Radhe Govindha met een swingende island strum. Uiteindelijk moet je er zin van krijgen op te willen staan en te gaan dansen.

10. Wahe guru mantra

Met deze kundalini mantra ook wel gurmantra genoemd, maak je verbinding met je ziel. Op zielsniveau is er geen onderscheid tussen jou en de rest van het universum en ben je verbonden met alles en iedereen. Jij bent het universum zelf en zo gezien ook je eigen goeroe. The guru within; alleen jijzelf kunt als de lotusbloem uit de modder naar het licht reiken om daar tot bloei te komen. Wahe guru, wahe guru, guru wahe. Wahe guru, wahe guru, guru jio; ik ben verbonden met het eeuwige, het oneindige. De mantra helpt je bewust te bewegen naar die essentie. Deze mantra is weer een Uked original er zit weer zo’n fijne loop in, een cadans, waardoor je ‘m zo te pakken hebt en ‘ie dan nog lang naklinkt in je hoofd. Of hart. Eindig met de woorden Sat Nam aan het einde van de mantra.

11. Twameva mantra

We zaten op de witmarmeren vloer van de gigantische tempel van de Oneness University te wachten tot we Sri Bhagavan zouden zien. Er waren wel 500 mensen van over de hele wereld, van minstens 30 verschillende nationaliteiten; Argentijnen, Chinezen, Zweden, Nieuw-Zeelanders, Koreanen, Amerikanen, en nog veel meer, allemaal ingevlogen uit alle hoeken van de aarde en allemaal zoekend naar zichzelf en antwoorden. De Indiase mensen uit de omliggende dorpen zouden ook komen om te luisteren naar Bhagavan en hem te eren met zang en dans, en toen de deuren van de tempel opengingen stormden ze binnen, vrolijk en uitbundig rennend op blote voeten; prachtige donkere vrouwen met opgestoken haren en grote witte smiles, gehuld in sari’s met wat leek wel 100 verschillende kleuren, met kleine kinderen op hun arm en aan hun rokken. De tranen sprongen in onze ogen. We hebben samen gebeden, gedansd en gevierd. Als je ooit in India bent geweest heb je misschien zelf ervaren hoe sterk de hartenergie er is, dat is een groot verschil met het Westen waar we zo vaak in ons hoofd zitten.

Na afloop van de tempelbijeenkomst zongen we deze mantra, die je terug naar je hart brengt. Een van de meest geliefde hindu mantra’s voor licht, wijsheid en overgave aan de divine. Maar los van elke betekenis van een mantra, is de meest heldere waarneming van een mantra door eenvoudig te voelen wat een mantra met jou doet. 

12. Adi mantra

Ong namo gurudev namo wordt vaak gebruikt aan het begin van een kundalini practice om je te verbinden met je hoger zelf en met de inzichten van de kundalini yoga. Deze uitvoering is licht van karakter in tegenstelling tot de zwaardere mannenstem die de mantra laag en zwaar . Er zitten 2 G-akkoorden in, een gewone en een G7 wat ‘m net een mooi tikje geeft.

 

algemene instructies

 

Over strummen & finger picking

 

Als je mantra’s zingt met een groep zorg jij met je uke voor de steady heart beat. Jij geeft de maat en het ritme aan en geeft zo houvast aan de groep. Ons credo is altijd ‘beter simpel en steady, dan ingewikkeld en onregelmatig. Of less is more, zou  je ook kunnen zeggen, want met een eenvoudige strum klinkt een mantra al prachtig.

 

Strummen doe je met je duim of je wijsvinger van je rechterhand door gelijkmatig langs alle snaren te strijken. Finger picking of tokkelen doe je door met de rechterhand een voor een de snaren aan te slaan, de volgorde van de snaren kan steeds wisselen en dat maakt het patroon. In beide gevallen maak je dezelfde akkoorden met je linkerhand. Het enige verschil is of je het akkoord in één strum beweging maakt of in losse tonen. Nogmaals: strum als je samen wilt zingen, tokkel als je voor iemand wilt zingen.

 

Strums geven ritme aan je spel. Strums worden doorgaans weergegeven met N (Neer) en O (op) maar dan weet je niet altijd wanneer je op of neer moet gaan en wanneer je een kleine pauze neemt. Om ritme te kunnen opschrijven hebben we een notatie ontwikkeld, de strumbead. Een cirkel waarop tekens (kralen/beads) staan afgebeeld om aan te geven of je neerwaarts of opwaarts gaat of een chuck maakt en wanneer je even een pauze houdt. De pauzes en hoe snel je sommige slagen achter elkaar maakt geeft de strum z’n groove. Als je bijvoorbeeld de strumbead van de island strum ziet, dan zie je dat je op de 3e tel niks speelt. Dat maakt dat -ie fijn gaat klinken. Je hoeft er geen theorie van te maken, speel gewoon mee met de filmpjes en kijk op de strumbead als je niet zeker weet wat wanneer wordt gedaan.

 

  • • een cirkel is één maat
  • • de verdeling van de cirkel geeft aan of het een drie- of vierkwartsmaat is
  • • je begint te lezen (en spelen) op 12 uur
  • • de afstand tussen de beads geeft de tijd aan die je tussen de slagen maakt
  • • een dichte stip is een neerwaartse slag
  • • een open cirkel is een opwaartse slag
  • • een kruisje is een chuck

zangstrum

Elke mantra kun je spelen met een zangstrum. De zangstrum zo noemen wij een simpele strum, waarbij je op elke tel neerwaarts strumt met het zachte gedeelte, oftewel het kussentje van je duim. De zangstrum laat ruimte voor en geeft houvast aan je stem. Wij beginnen altijd met de zangstrum als we een onszelf een nieuw nummer of mantra eigen maken. Met de zangstrum zijn de maat en het ritme gelijk. Bij een vierkwartsmaat, zoals in de onderstaande strum bead, strum je dus elke tel neerwaarts. Als je de maat kunt voelen en de akkoorden soepel kunt wisselen, kun je bij je spel gaan zingen.

De zangstrum is de steady heartbeat van je mantra, ideaal als je wilt samenzingen.

Island strum

Als je linkerhand de akkoorden kan dromen en je kunt een bepaalde mantra moeiteloos spelen en zingen tegelijk, kun je proberen om de island strum te spelen. De island strum, vernoemd naar de big island oftewel Hawaii, speel je door neerwaarts en opwaarts te strummen met behulp van je wijsvinger. Je strum kan iets harder klinken doordat je met een stukje van je nagel strumt (dat kan niet anders). Door je pols en arm soepel te houden klinkt je strum vanzelf zachter en met gevoel.

Geschreven ziet de island strum er zo uit: N-NO-ONO 

De island strum maakt je mantra levendiger.

 

chuck

De chuck is een techniek waarbij je alle snaren aanslaat en direct daarna dempt met de muis van je duim. Je doet het in één beweging, je slaat de snaren aan, draait je pols lichtjes en duwt/slaat op de snaren en dempt daarmee het geluid. Een chuck speel je altijd neerwaarts. In de strumbead geven we de chuck aan met een kruisje. In de Island strum kun je een of twee neerwaartse strums vervangen door een chuck voor een extra effect. Zoals in de Wahe guru mantra. Daar wordt onderstaand strumpatroon gespeeld.

De chuck geeft een mantra ritmische accenten

Finger picking

 

Finger picking of tokkelen is de losse tonen spelen van een akkoord (dat altijd uit meerdere tonen bestaat) door de snaren een voor een aan te slaan. Tokkelen is prachtig mooi als je alleen speelt. Het maakt de mantra iets ingetogener. Afwisselen tussen tokkelen en strums kan een mantra interessanter maken.

 

Een tokkelpatroon bestaat uit cijfers en die corresponderen met de snaren.  De standaard (Amerikaanse) stemming van je uke is G, C, E, A. Waarbij de bovenste snaar (die het dichtst bij je gezicht) de G is en de onderste snaar (het verst van je gezicht af) de A. Nu heeft elke snaar een nummer en die telling begint niet boven, maar beneden.

 

G- snaar = 4

 

C- snaar = 3

 

E snaar = 2

 

A-snaar = 1

 

In de tokkelpatronen zie je een cirkel, dat is de maat. Je ziet cijfers dat zijn de snaren die je aanslaat. En je ziet de kleuren rood, geel en blauw; rood staat voor je duim, geel voor je wijsvinger en blauw voor je middelvinger. Officieel speel je elke snaar met een vinger; de 4e met je duim, de 3e met je wijsvinger, de 2e met je middelvinger en de 1e met je ringvinger. Wij vinden het in de meeste gevallen makkelijker om met duim en wijsvinger te spelen. Als je geen ambities hebt om naar het conservatorium te gaan met je ukelele dan raden we je aan om het op onze niet-correcte manier te doen, of op welke manier je het zelf makkelijk vindt. De cijfers (voor de snaren) staan vast maar de kleuren (voor de vingers) mag je zelf kiezen, dit is hoe wij het ‘t makkelijkst vinden.

Het is belangrijk om je hand stil te houden als je tokkelt, je kunt je pink en ringvinger op de klankkast onder het klankgat laten rusten, zodat je een steuntje heb. Oefen een tokkelpatroon tot je vingers dit kunnen dromen en dan kun je heel rustig beginnen met het tokkelen van een mantra. Neem je tijd, want dit vergt wel wat van je coördinatie, maar het kan je spel heel mooi maken.

picking pattern: 3-2-1

Een tokkelpatroon dat we graag gebruiken om een 4-kwartsmaat mee te spelen waarbij je 4 keer 3-2-1 speelt. Deze tokkel gebruiken we voor bv. de Om Shanti mantra. Bij de ukelele is de 3e naar, de C-snaar de laagste toon. Deze gebruik je als bas-snaar, (kijk maar, dit is ook de dikste snaar) en geef je een accent.

 

picking pattern: 3-2-1-2

Een ander picking pattern voor vierkwartsmaten dat je kunt is 3-2-1-2 elke tokkel van dit picking pattern valt op een tel. Deze tokkel gebruiken we voor bv. de Ganesha Sharanam mantra.

picking pattern:  3 – 2 – 4 – 1 – 4 – 2 – 3 – 2

En dan het picking pattern dat we gebruiken o.a. voor de I am light mantra van India Arie is: 3-2-4-1-4-3-2. Hierbij heb je elke tel 2 tokkels, 8 in totaal dus per 4 kwartsmaat, op de hele en halve tellen dus 1-e-2-e-3-e-4-e.  Dit is een ambitieuze tokkel omdat je 8 stappen hebt te onthouden wat lastiger automatiseren is. Probeer of je ‘m kunt dromen 

 

Hier kun je het 3-2-1 tokkel patroon bekijken en oefenen met de Om shanti mantra.(Voorproefje uit Magic Mantras volume 1)

 

Hier kun je de 3-2-1-2 tokkel bestuderen met de Ganesha Sharanam mantra.(Voorproefje uit Magic Mantras volume 1)

 

 

 

Hier zie je het waterval/ 3-2-4-1-4-3-2 picking pattern en hoe je dat kunt spelen met de prachtige Moola mantra.

we're here to get you uked.

high end ukes • webshop • workshop • inspiration • anything to get you hooked to the uke!

copyrights Uked 2022| Alles over jouw privacy