Selecteer een pagina

magic mantras volume 1

Welkom bij onze workshop Magic Mantras Volume 1. We hebben een aantal prachtige mantra’s uitgezocht en voor de ukelele bewerkt op een manier dat de beginner ze snel kan spelen en ze boeiend genoeg zijn voor de gevorderde speler. Je spel als hartslag en klankkleur onder de melodie van de zang. Met deze basis kun je jezelf begeleiden en nodig je je groep uit om met je mee te zingen. De ukelele is toegankelijker dan het harmonium en neemt een bepaalde lichtheid met zich mee waardoor het mantra zingen makkelijk een onderdeel van je dagelijkse yoga, mindfulness of meditatie beoefening kan worden.

Bovendien geven de akkoorden houvast aan de zang waardoor meerstemmig zingen voor sommigen die daar moeite mee hebben makkelijker wordt. Het is een instrument dat je tegen je buik draagt waardoor je je nog meer verbind met de muziek.

We hebben ons best gedaan om volume 1 net zo aantrekkelijk te maken als volume 2. Met ingetogen mantra’s en uitbundige, met mantras die energie opwekken en mantras die verdiepen. Met wereldmuziek en uit verschillende yoga stromingen. Zodat het eigenlijk onmogelijk is om te kiezen 🙂

Hieronder vind je 12 mantra’s en de Aum stemoefening met daarbij de bladmuziek die je kunt downloaden en printen. Onderaan de pagina vind je algemene instructies voor strums en tokkel patronen. Elke mantra speelt Liselotte met een simpele zangstrum, een minder eenvoudige strum en de meeste ook met een tokkelpatroon. Wanneer strum je en wanneer tokkel je? Als regel kun je aanhouden dat als je wilt dat mensen meezingen en spelen je beter simpel kunt strummen, dat geeft namelijk houvast en is uitnodigend. Tokkelen klinkt heel mooi en fijn waardoor mensen het makkelijker vinden om te luisteren dan om mee te doen. Dus strummen als je samen speelt en zingt, tokkelen als je voor iemand speelt en zingt. Afwisselen is altijd mooi.

In de video’s tellen we niet af maar geven je de tijd om de maat te voelen en in je eigen tempo aan te sluiten. Zo doen we dat ook bij onze live workshops en zo raden we je het ook aan om dat met je eigen groepen te doen.

 

warming up

 

​Aum mantra

Aum, de oerklank waaruit alles is ontstaan, de bron, de schepping, het universum. Door het zingen van de aum op een en dezelfde toonhoogte, kom je direct in verbinding met jezelf en met de groep. Je warmt je stem op, waardoor deze zich verder opent en des te langer je ‘m zingt, des te langer je ‘m kunt laten klinken. Iedereen valt in op zijn eigen moment, zodat er een klanktapijt van aums ontstaat en alle aums door elkaar klinken mooi en lang. Zorg wel dat je in hetzelfde ritme strumt.

Tip: probeer tijdens het zingen van de aum terwijl je inademt, in gedachten energie tot je te nemen, zo kun je de aum langer laten klinken. Zorg voor een rechte rug en laat ‘m van onder uit je bekken omhoog komen en probeer je kin naar je borst te brengen, een beetje alsof je gaapt, zodat je keel zich opent. Probeer ‘m altijd in verbinding met de bron uit te spreken, waarmee je je moeiteloos verbind met jezelf en je omgeving en ook moeitelozer kunt zingen.

Bladmuziek Aum Mantra

12 magic mantras

 

 
1. In the light of love – Deva Premal, Miten & Manose, simplified by Uked
 
2. Ganesha sharanam – Carla Canale, simplified by Uked
 
3. Gayatri mantra – Deva Premal, simplified by Uked
 
4. Hare Krishna – Uked original
 
5. Hey ma durga – Uked original
 
6. Om namah shivaya – Melody by Jai Uttal / Irene Sportel

 

 
7. Om shanti – Jennifer Ann, simplified by Uked
 
8. Ra ma da sa – Snatam Kaur, simplified by Uked
 
9. Wahe guru – Art of Living sangha
 
10. The river is flowing – Native American folk song, simplified by Uked
 
11. Sat Narayan – Simrit, simplified by Uked
 
12. Ho’oponopono – Jennifer Ann

namasté!

1. In the light of love

Prachtige mantra of troostlied van Deval Premal, Miten & Manose over de kracht van liefde . Deze mantra klinkt het mooist wanneer die heel rustig, zacht en eenvoudig gespeeld wordt. Maak het Em-akkoord eenvoudiger te spelen door de vingerzetting voor de G-snaar te laten zitten en maar 3 vingers te gebruiken. Mooi ook om als lullaby te zingen. Voor jezelf, voor je kind’

2. Ganesha sharanam mantra

Ganesha, de olifantengod die obstakels uit de weg ruimt kun je bezingen met deze prachtige mantra. De persoonlijke favoriet van Liselotte. Er zit een lastig B-akkoord in, maar kraak ‘m gerust met de hulp van Ganesha 😉 En zo niet, dan vervang je het B-akkoord met het alternatief dat we je geven, zodat je ‘m eenvoudig kunt skippen en makkelijkere akkoorden speelt. Het picking pattern 3-2-1-2 voor deze mantra maakt ‘m prachtig, maar wees echt niet bang om ‘m eenvoudig te houden. Voor meer informatie over finger picking kijk je onderaan. Jai ganesh!

 

3. Gayatri mantra

Als je ooit op Bali bent geweest, dan heb je de kinderen op het schoolplein ‘s ochtends de Gayatri mantra kunnen horen zingen. De Indiase mantra voor wijsheid en vrede, misschien wel de mantra der mantra’s. We herhalen het eerste en meest bekende couplet van de Gayatri mantra, geïnspireerd op de melodie van Deva Premal. Mocht dit nou te laag zijn voor jouw stem, gebruik dan een capo om je uke hoger te stemmen of stem je uke een halve toon hoger G#, C#, F, A# of een hele toon hoger A, D, F#, B. Zelf vinden we de mantra echt het mooist klinken met de eenvoudige strum.

 

4. Hare Krishna mantra

Of maha mantra zoals de hare krishna’s de mantra zelf noemen. Liselotte was ooit te gast bij de Hare Krishna’s in België en kreeg lichte hoofdpijn van de schelle belletjes die ze gebruiken bij het zingen en dansen, dat was niet meteen haar ding. Maar wat grote indruk op haar maakte was het eten. ‘Koken is bidden’ vertelden ze. Nog nooit at ze zo lekker. Dus mocht je ooit in de gelegenheid zijn, schuif dan zeker bij ze aan! En doe dan net als George Harrison en zing dan samen deze mantra om Krishna (God) te eren.

Je kunt deze vrolijke mantra spelen met de zangstrum en de island strum. En als je samen zingt, kun je ‘m eenvoudig tweestemming of in canon zingen.

 

5. Hey ma durga mantra

Oh mother Durga, you are my protector, you are my saviour. Ma Durga is de warrior woman met 8 armen die vaak afgebeeld wordt op een tijger of leeuw. Een echte bad ass als je het ons vraagt. Ze wordt gezien als de oppergodin en staat symbool voor de goddelijke vrouwelijke kracht, de shakti energie. Door deze mantra te zingen beschermt ze je tegen negatieve krachten en brengt rust in tijden van tumult. Voel zelf maar.

6. Om namah shivaya mantra

Als yogi ken je vast de shiva energie, de energie van de maan die van boven naar beneden ons lichaam binnenstroomt. Het verhaal gaat dat Shiva altijd op zoek is naar Shakti, die precies van de andere kant ons lichaam binnenstroomt en dat als de twee elkaar vinden er (ver)licht(ing) ontstaat. Deze mantra is geïnspireerd op een versie van Irene Sportel die haar mantra weer heeft geïnspireerd op de versie van Jai Uttal. Wij hebben ‘m makkelijker gemaakt voor je. Speel ‘m eenvoudig met de zangstrum als je samen gaat spelen, of tokkel ‘m zachtjes voor jezelf of een dierbare.

7. Om shanti mantra

Om shanti, shanti, shanti spreken we uit om de vrede te verwelkomen bijvoorbeeld na afloop van een gebed. Misschien reikt het aan de betekenis van amen. Deze zomer luisterden we op het Happy Spirits Festival in Blaricum naar de prachtige muziek van urban sjamaan Jennifer Ann die deze Om shanti mantra zong met haar gitaar. We hebben ‘m meteen omgezet voor de ukelele. Op de gitaar tokkelt Jennifer Ann de mantra van laag naar hoog. Op je uke is de C-snaar je laagste snaar dus dat is waarmee het picking pattern 3-2-1 begint.  Ook als je even stil houdt met zingen maar gewoon doortokkelt is dit prachtig om naar te luisteren. En lukt de tokkel nog niet meteen, speel je ‘m rustig met de zangstrum.

8. Ra ma da sa mantra

Een gezongen gebed voor healing dat je kunt zingen voor jezelf of anderen, dichtbij of op afstand. Het verhaal gaat dat als je de mantra langer dan elf minuten zingt de werking voelbaar is. Hou de mantra mooi langzaam, rustig, dan heb je voldoende ruimte om elk woord te zingen en er de juiste intentie in te leggen.

Korte betekenis van de woorden:
ra – zon energie
ma – maan energie
da – aarde energie
sa – universum energie
se – oneindige energie
so hum – ik ben het oneindige

9. Wahe guru mantra

We worden altijd zo lekker vrolijk van deze mantra! Hij heeft een ietwat Hawaiiaanse swung, en dat maakt dat je meteen lekker wilt wiegen of dansen. ‘t Is de lekkere groove en de eenvoudige tekst, wat zorgt dat ‘ie nog dagenlang in je hoofd zit. Wahe guru betekent zoiets als ‘wonderful teacher’ en wordt gebruikt in de kundalini traditie. Speel ‘m fijn met de island strum waarbij je dan de chuck gebruikt waarmee je ‘m extra swingend laat klinken. Kijk onder bij de instructies. Mocht je de chuck nog niet in de vingers hebben, raden we je aan de basis workshop te doorlopen, waarin de chuck behandeld wordt. Of neem ons boek erbij, pagina 117. En voor je weet wordt je morgen wakker met deze mantra in je hoofd.

10. The river is flowing

Een eenvoudige folk song van de native americans dat maar uit 2 akkoorden bestaat, de A-mineur en het F-akkoord. Gedurende de hele song houd je je wijsvinger op de 2e fret bovenste snaar om het A-mineur akkoord te maken en plaats je je wijsvinger erbij voor het F-akkoord. Hoewel de andere coupletten erbij staan, is het handiger om alleen het eerste couplet te zingen. Zo hoef je niet na te denken over welk woord wanneer komt en zul je zien dat de tekst op een gegeven moment vanzelf ook flowt, net als de rivier. Een perfecte mantra om ook aan je groep te leren spelen op de ukelele.

11. Sat Narayan mantra

Mocht je nog niet hebben gehoord van Simrit Kaur, ga dan nu meteen naar Spotify om te luisteren naar haar unieke prachtige en stemmige kundalini mantramuziek met een elektrische cello en een West-Afrikaanse kora. De mantra Sat Narayan hebben we eruit gepikt, want vereenvoudigd is ‘ie zo mooi met een Em-akkoord, waar we – hoewel het een mineur akkoord is – altijd heel blij van worden. Speel ‘m zo langzaam mogelijk, dan heb je alle ruimte om uit te halen en ‘m mooi ingetogen te houden. Het Bm-akkoord kun je eenvoudiger spelen door alle snaren op de 2e fret volledig in te drukken met je wijsvinger. Deze mantra geeft innerlijke vrede, helpt het waterelement te harmoniseren en zorgt voor ‘flow’.

12. Ho’oponopono mantra

Aan de rand van de woestijn in Marokko waar Lot ooit een yoga & zang retreat verzorgde vertelde een deelnemer over het Hawaiiaanse Ho’oponopono (spreek uit Ho-o-pono-pono). Een oude inheemse manier om vergeving te vragen en tot verzoening te komen. Volgens Ho’oponopono is de wereld zoals we die buiten onszelf ervaren slechts een weerspiegeling van onze innerlijke wereld. Een beetje zoals een radio uitzending, die je alleen kunt ontvangen als je op een bepaalde frequentie zit. Zo gaat dat ook met bepaalde situaties of ervaringen die we aantrekken. Het mooie van Ho’oponopono is dat je deze onbewuste patronen, programma’s en herinneringen kunt helen door het geven van liefde, dankbaarheid en vergeving. Deze mantra kan je daarbij helpen.

Ik hou van je
Het spijt me
Vergeef me
Dank je wel

algemene instructies

 

Over strummen & finger picking

 

Als je mantra’s zingt met een groep zorg jij met je uke voor de steady heart beat. Jij geeft de maat en het ritme aan en geeft zo houvast aan de groep. Ons credo is altijd ‘beter simpel en steady, dan ingewikkeld en onregelmatig. Of less is more, zou  je ook kunnen zeggen, want met een eenvoudige strum klinkt een mantra al prachtig.

 

Strummen doe je met je duim of je wijsvinger van je rechterhand door gelijkmatig langs alle snaren te strijken. Finger picking of tokkelen doe je door met de rechterhand een voor een de snaren aan te slaan, de volgorde van de snaren kan steeds wisselen en dat maakt het patroon. In beide gevallen maak je dezelfde akkoorden met je linkerhand. Het enige verschil is of je het akkoord in één strum beweging maakt of in losse tonen. Nogmaals: strum als je samen wilt zingen, tokkel als je voor iemand wilt zingen.

 

Strums geven ritme aan je spel. Strums worden doorgaans weergegeven met N (Neer) en O (op) maar dan weet je niet altijd wanneer je op of neer moet gaan en wanneer je een kleine pauze neemt. Om ritme te kunnen opschrijven hebben we een notatie ontwikkeld, de strumbead. Een cirkel waarop tekens (kralen/beads) staan afgebeeld om aan te geven of je neerwaarts of opwaarts gaat of een chuck maakt en wanneer je even een pauze houdt. De pauzes en hoe snel je sommige slagen achter elkaar maakt geeft de strum z’n groove. Als je bijvoorbeeld de strumbead van de island strum ziet, dan zie je dat je op de 3e tel niks speelt. Dat maakt dat -ie fijn gaat klinken. Je hoeft er geen theorie van te maken, speel gewoon mee met de filmpjes en kijk op de strumbead als je niet zeker weet wat wanneer wordt gedaan.

 

  • • een cirkel is één maat
  • • de verdeling van de cirkel geeft aan of het een drie- of vierkwartsmaat is
  • • je begint te lezen (en spelen) op 12 uur
  • • de afstand tussen de beads geeft de tijd aan die je tussen de slagen maakt
  • • een dichte stip is een neerwaartse slag
  • • een open cirkel is een opwaartse slag
  • • een kruisje is een chuck

zangstrum

Elke mantra kun je spelen met een zangstrum. De zangstrum zo noemen wij een simpele strum, waarbij je op elke tel neerwaarts strumt met het zachte gedeelte, oftewel het kussentje van je duim. De zangstrum laat ruimte voor en geeft houvast aan je stem. Wij beginnen altijd met de zangstrum als we een onszelf een nieuw nummer of mantra eigen maken. Met de zangstrum zijn de maat en het ritme gelijk. Bij een vierkwartsmaat, zoals in de onderstaande strum bead, strum je dus elke tel neerwaarts. Als je de maat kunt voelen en de akkoorden soepel kunt wisselen, kun je bij je spel gaan zingen.

De zangstrum is de steady heartbeat van je mantra, ideaal als je wilt samenzingen.

Island strum

Als je linkerhand de akkoorden kan dromen en je kunt een bepaalde mantra moeiteloos spelen en zingen tegelijk, kun je proberen om de island strum te spelen. De island strum, vernoemd naar de big island oftewel Hawaii, speel je door neerwaarts en opwaarts te strummen met behulp van je wijsvinger. Je strum kan iets harder klinken doordat je met een stukje van je nagel strumt (dat kan niet anders). Door je pols en arm soepel te houden klinkt je strum vanzelf zachter en met gevoel.

Geschreven ziet de island strum er zo uit: N-NO-ONO 

De island strum maakt je mantra levendiger.

 

chuck

De chuck is een techniek waarbij je alle snaren aanslaat en direct daarna dempt met de muis van je duim. Je doet het in één beweging, je slaat de snaren aan, draait je pols lichtjes en duwt/slaat op de snaren en dempt daarmee het geluid. Een chuck speel je altijd neerwaarts. In de strumbead geven we de chuck aan met een kruisje. In de Island strum kun je een of twee neerwaartse strums vervangen door een chuck voor een extra effect. Zoals in de Wahe guru mantra. Daar wordt onderstaand strumpatroon gespeeld.

De chuck geeft een mantra ritmische accenten

Finger picking

 

Finger picking of tokkelen is de losse tonen spelen van een akkoord (dat altijd uit meerdere tonen bestaat) door de snaren een voor een aan te slaan. Tokkelen is prachtig mooi als je alleen speelt. Het maakt de mantra iets ingetogener. Afwisselen tussen tokkelen en strums kan een mantra interessanter maken.

 

Een tokkelpatroon bestaat uit cijfers en die corresponderen met de snaren.  De standaard (Amerikaanse) stemming van je uke is G, C, E, A. Waarbij de bovenste snaar (die het dichtst bij je gezicht) de G is en de onderste snaar (het verst van je gezicht af) de A. Nu heeft elke snaar een nummer en die telling begint niet boven, maar beneden.

 

G- snaar = 4

 

C- snaar = 3

 

E snaar = 2

 

A-snaar = 1

 

In de tokkelpatronen zie je een cirkel, dat is de maat. Je ziet cijfers dat zijn de snaren die je aanslaat. En je ziet de kleuren rood, geel en blauw; rood staat voor je duim, geel voor je wijsvinger en blauw voor je middelvinger. Officieel speel je elke snaar met een vinger; de 4e met je duim, de 3e met je wijsvinger, de 2e met je middelvinger en de 1e met je ringvinger. Wij vinden het in de meeste gevallen makkelijker om met duim en wijsvinger te spelen. Als je geen ambities hebt om naar het conservatorium te gaan met je ukelele dan raden we je aan om het op onze niet-correcte manier te doen, of op welke manier je het zelf makkelijk vindt. De cijfers (voor de snaren) staan vast maar de kleuren (voor de vingers) mag je zelf kiezen, dit is hoe wij het ‘t makkelijkst vinden.

Het is belangrijk om je hand stil te houden als je tokkelt, je kunt je pink en ringvinger op de klankkast onder het klankgat laten rusten, zodat je een steuntje heb. Oefen een tokkelpatroon tot je vingers dit kunnen dromen en dan kun je heel rustig beginnen met het tokkelen van een mantra. Neem je tijd, want dit vergt wel wat van je coördinatie, maar het kan je spel heel mooi maken.

picking pattern: 3-2-1

Een tokkelpatroon dat we graag gebruiken om een 4-kwartsmaat mee te spelen waarbij je 4 keer 3-2-1 speelt. Deze tokkel gebruiken we voor bv. de Om Shanti mantra. Bij de ukelele is de 3e naar, de C-snaar de laagste toon. Deze gebruik je als bas-snaar, (kijk maar, dit is ook de dikste snaar) en geef je een accent.

 

picking pattern: 3-2-1-2

Een ander picking pattern voor vierkwartsmaten dat je kunt is 3-2-1-2 elke tokkel van dit picking pattern valt op een tel. Deze tokkel gebruiken we voor bv. de Ganesha Sharanam mantra.

picking pattern:  3 – 2 – 4 – 1 – 4 – 2 – 3 – 2

En dan het picking pattern dat we gebruiken o.a. voor de I am light mantra van India Arie is: 3-2-4-1-4-3-2. Hierbij heb je elke tel 2 tokkels, 8 in totaal dus per 4 kwartsmaat, op de hele en halve tellen dus 1-e-2-e-3-e-4-e.  Dit is een ambitieuze tokkel omdat je 8 stappen hebt te onthouden wat lastiger automatiseren is. Probeer of je ‘m kunt dromen 

 

Hier kun je het 3-2-1 tokkel patroon bekijken en oefenen met de Om shanti mantra.

 

Hier kun je de 3-2-1-2 tokkel bestuderen met de Ganesha Sharanam mantra.

 

 

 

Hier zie je het waterval/ 3-2-4-1-4-3-2 picking pattern en hoe je dat kunt spelen met de prachtige Moola mantra (Voorproefje uit Magic Mantras volume 2)

we're here to get you uked.

high end ukes • webshop • workshop • inspiration • anything to get you hooked to the uke!

copyrights Uked 2022| Alles over jouw privacy