Selecteer een pagina

We zijn net terug uit Portugal en zeer geïnspireerd. De ukelele komt oorspronkelijk uit Portugal en nog oorspronkelijker zelfs uit de plaats Braga. De braguinha (een kleine viersnarige gitaar uit Braga) werd met een Nederlands schip naar Hawaii verscheept en werd daar enorm populair als ukelele. Eigenlijk maken we de reis opnieuw, vanuit Braga en brengen wij Nederlanders de uke nu niet naar Hawaii maar naar Nederland.

We zijn enorm hartelijk ontvangen en hebben een uitgebreide rondleiding gekregen in het atelier waar we de hele familie Carvalho hebben ontmoet. António, de luthier en vader van de familie, zijn vrouw, kinderen en een aantal broers die ook mee werken. Antonio heeft het vak weer van zijn opa geleerd toen hij 11 was en is 40 jaar geleden begonnen met zijn eigen bedrijf A.P.C ~ António Pinto de Carvalho.

Wat is het prachtig om te zien hoe met zoveel zorg en liefde en vakmanschap de mooiste instrumenten verschijnen. Hoe het acacia hout ligt te drogen, hoe alle houtsnippers verzameld worden en geperst tot briketten waar de fabriek mee wordt verwarmd, hoe het hout wordt geschuurd, hoe de kleine houten versieringen worden ingelegd, hoe de instrumenten worden afgelakt.

Gretig hebben we de mooiste ukeleles uitgezocht en achter ons aan laten komen per vracht. En een snoeptrommeltje van een banjolele hebben we alvast in het vliegtuig meegenomen. Kijk in de webshop voor alle nieuwe aanwinsten. Klaar om bespeeld te worden!

1     6

8     15

19     26

en het snoeptrommeltje, de banjolele:

IMG_2966 (1)     IMG_3123